Foto's van de activiteiten in 2013

Deelnemers aan een excursie in 2013, maar ook andere belangstellenden, kunnen op deze pagina's bekijken 'hoe het was'. Anderen vinden er wellicht inspiratie in om op een activiteit -mits die wordt herhaald- voor 2014 in te schrijven.

Veel kijkplezier.


Michaelkerk-Schalkwijk-kl
 
1. Excursie H. Michaëlkerk, Schalkwijk
Ook dit jaar werd een bezoek gebracht aan "de kathedraal van Het Sticht" zoals deze kerk al snel werd genoemd. deze kerk werd op maandag 22 juli bezocht.

Klik hier voor de foto's van Willem van der Velden
Klik hier voor de foto's van G. Esseveld


klaslokaal
4. Introductie: Schrijf je eigen levensverhaal
Op donderdag 25 juli werd een aantal deelnemers zeer gastvrij ontvangen bij het kantoor van de Rabobank aan het Hofspoor, waar we in een optimale ruimte deze workshop mochten geven.

Klik hier voor de foto's van Peter Peters.

Samaya 767x768

5. Het voormalig slotklooster 'Gods Werkhof'
Op vrijdag 26 juli werd een bezoek gebracht aan de voormalige Priorij "Gods Werkhof" in Werkhoven. Dit is het laatste in Nederland gebouwde klooster, dat nu in gebruik is als conferentiecentrum. Aan de hand van nog zichtbare details zagen de deelnemrs hoe de zusters hier leefden.

Klik hier voor de foto's van Tineke Rossel.
Klik hier voor de foto's van G. Esseveld.


mieke
6. Mieke Verstraete vertelt over `De Porseleintafel`
De 71 deelnemers luisterden zeer geboeid naar de ras verhalenverteller Mieke van Oostveen - Verstraete. Anderhalf uur lang vertelde ze het zeer interessante verhaal van "De Porseleintafel". Onze voortreffelijke gastheer van restaurant De Engel zorgde voor koffie of thee.

Klik hier voor de foto's van Jan van der Werf


kasteelsypesteyn2

  

 

7. Excursie Kasteel-museum Sypesteyn

Op 30 juli gingen er zo'n 50 Senioren naar Nieuw-Loosdrecht voor een geslaagd bezoek aan een mooi museum-kasteel. Een stamslot dat is opgebouwd uit uit materiaal van afgebroken historische gebouwen. De fraaie tuin met grachten kon op eigen gelegenheid worden bezocht.

Klik hier voor de foto's van Willem van der Velden


8. Rondwandeling Brink Schalkwijk
Rondje Brink Schalkwijk 030De bewoningsgeschiedenis van de Schalkwijkse Brink werd woensdag 31 juli voor twee groepen van in totaal 33 inschrijvers toegelicht. Een boeiende uiteenzetting over de historie van de kerk werd gevolgd door de beschrijving van het onderzoek naar de 'maker' van een schilderij van het godshuis. Niet geschilderd door Vincent van Gogh, maar door wie dan wel? Jonkheer Ram 'in eigen persoon' liet vervolgens zijn licht schijnen op de bebouwing rond de Brink.

Klik hier voor de foto's van Willem van der Velden

9. Grachtenvaart en bezoek Mannenzaal
Oude MannenhuisEen geweldige activiteit. Dat vonden de liefst 81 deelnemers aan de grachtenvaart in Amersfoort en vooral het bezoek aan het Oude Mannenhuis anno 1907. Met busjes gesponsord door Arval en daarnaast 'eigen vervoer'' genoten de deelnemrs op een zonovergoten -en dus heel warme dag- van de historie van Amersfoort.

Klik hier voor de foto's van Willem van der Velden
Klik hier voor de foto's van C.M. van Gogh


10.  Stadswandeling Utrecht: 300 jaar Vrede van Utrecht
Vrede van Utrecht bw050Met zo'n 50 deelnemers werd er op vrijdag 2 aug 2013 een interessante wandeling gemaakt langs Utrechtse gebouwen die verwezen naar de 300 jaar geleden gesloten vrede. Een ware happening, waarover de gidsen van het Gilde Utrecht honderduit vertelden.  

Klik hier voor de foto's van G. Esseveld

Brandweer kl
11.  Excursie Brandweer, Houten Op 5 aug bezochten deelnemrs van de Senioren Zomerscool de brandweer Houten. Jan Koster maakte tijdens de blusdemonstratie een aantal filmpjes.

filmpje 1      fimpje 2       fimpje 3    filmpje 4     filmpje 5   filmpje 6    filmpje 7

WbijDuurstede201312. Stadswandeling Wijk bij Duurstede
Op dinsdag 6 augustus werd er met 36 deelnemers verdeeld over twee groepen een stadswandeling in Wijk bij Duurstede gehouden. Een hele leuke manier om de geschiedenis van de Grote Kerk te horen en de binnenstad te leren kennen.

Klik hier voor de ochtendfoto's van Jan van der Werf
Klik hiervoor de foto's van G. Esseveld
Klik hier voor de middagfoto's van Léon van Zijl 


OCCR-Utrecht

14.  Excursie Operationeel Controle Centrum Rail, Utrecht
Eén van de succes-excursies van de Zomerschool dit jaar was een bezoek aan het Operationeel Controle Centrum Rail in Utrecht. Dat bleek al uit het aantal inschrijvingen, waardoor er niet één maar vier excursies nodig waren. Op 16 augustus  werden onderstaande foto's gemaakt.

Klik hier voor de foto's van Willem van der Velden
ZS16augOLVkerk16. Excursie kerk O.L.V. Tenhemelopneming, Houten

De deelnemers aan deze excursie kregen op 13 augustus veel te horen over de overeenkomsten en verschillen tussen de RK-kerk aan de Loerikseweg en de kerk aan het plein. Een zeer boeiend verhaal, waarin ook de inrichting van het gebouw en onder meer de glas-in-loodramen werden belicht. 

Klik hier
voor de foto's van Peter Peters
Klik hier voor de foto's van G. Esseveld

Foto0088
18. Fietstocht langs forten met lunch op fort Blauwkapel

Op donderdag 15 augustus startten ca. 50 deelnemers met de jaarlijkse fietstocht. Deze keer ging het eerst naar fort De Bilt, waar het een beetje ging regenen. Daarna ging het via de kortste weg naar Blauwkapel waar de lunch was gepland.

Klik hier voor de foto's van Tineke Rossel  en een paar verregende foto's van Jan van der Werf.Decoballen 03120. Workshop creatief met fietsbanden.
Gastheer Habion -bouwonderneming voor senioren-voorzieningen- ontving dinsdag 20 augustus zo'n 20 creatievelingen die aan de slag gingen met het versieren van tempexballen. Onder de inspirerende leiding van docente Mary IJdema kwamen de meest fraaie creaties tot stand. Na de aangeboden koffie en de lunch ging iedereen trots met de decoratieballen huiswaarts.

Klik hier voor de foto's van Léon van Zijl
sluizen
21: Excursie naar stuw Maurik met waterkrachtcentrale
In de Nederrijn zijn drie identieke stuwen gebouwd: bij Driel, Amerongen en Hagestein. Het hoogteverschil in de waterstanden kan worden gebruikt om elektriciteit te produceren. Volgens de deelnemers was de presentatie prima verzorgd.

Klik hier voor de foto's van Willem van der Velden

23: Introductie Kunstgeschiedenis
Deze introductie in de kunstgeschiedenis, gegeven op 26 augustus door de kunsthistoricusCarel Huydecoper trok maar liefst 42 belangstellenden.
Een geslaagde ochtend met een gedreven spreker en enthousiaste toehoorders;

Klik hier voor enkele foto's van Peter Peters


24: Excursie waterzuivering Nieuwegein / IJsselstein

Klik hier
voor de foto's van Willem van der Velden
Excursie in 2013 gemist? In 2014 zijn er nieuwe kansen!