Foto's van de activiteiten in 2015

Deelnemers aan een excursie in 2015, maar ook andere belangstellenden, kunnen op deze pagina's bekijken 'hoe het was'. Anderen vinden er wellicht inspiratie in om op een activiteit -mits die wordt herhaald- voor 2016 in te schrijven.

Niet vergeten: na het bekijken van een album de muis naar rechtsboven schuiven: Tabblad sluiten en u komt terug op deze pagina!

Veel kijkplezier.

 
1. Kijkje achter de schermen bij gemeente en bibliotheek
Excursie-1 GB 005

De openingsactiviteit van 2015 op maandag 13 juli was voor de tweede keer: achter de schermen kijken hoe de gemeente en de bibliotheek als organisatie tewerk gaan. Zoals vaker bij grote belangstelling voor een activiteit werden de deelnemers in twee groepen gesplitst, zodat we niemand teleur hoefden te stellen. Na de officiële opening door wethouder Rensen gaf de griffier in het gemeentehuis uitleg over het werk van de gemeenteraad en de invloed van burgers bij actuele zaken. De projectleider WMO gaf een presentatie over de nieuwe gemeentelijke taken in Zorg.

Bij de bibliotheek gingen medewerkers in op alles waar een lenerspas toegang toe biedt. Aan de hand van een presentatie werd de veranderde werkwijze van de bibliotheek toegelicht en werden de nieuwe mogelijkheden van het digitale tijdperk uiteengezet.

klik hier voor de foto's van Jon Nellestijn

 

2. Bezoek rechtbank Utrecht

 geen foto's beschikbaar

 

3. Snuffelstage gebruik tablet

03-Snuffelstage b002In drie groepen maakten de gebruikers van een tablet kennis met de vele mogelijkheden die zo'n mini-computer heeft. De docenten van Cursus&co presenteerden alles overzichtelijk, met humor en met een duidelijke uitleg. Binnen het kwartier was al te horen: "Oh... dient dat knopje daarvoor?!" Want je kunt zo'n tablet wel kopen of cadeau krijgen, maar dan moet je ook nog de bediening ervan onder de knie krijgen. Na zo'n anderhalf uur intensief luisteren en vooral zelf proberen in het leslokaal Lorech van vanHouten&co gingen de deelnemers met een goed gevoel naar huis. "De komende weken ga ik een aantal dingen zeker nog eens uitproberen en miscchien schrijf ik me wel in v oor een cursus in september'' was een veelgehoorde uitspraak.
klik hier voor de foto's van Léon van Zijl

 

4. Workshop Zomerse Bloemenkrans

Bloemenkrans b004''Wat een enthousiasme en vooral: wat een geweldige resultaten!'' Zowel de docente als de begeleiders van deze cratieve workshop bij tuinarchitectuurcentrum Makeblijde waren vol lof over de bloemrijke creaties. Dat gold zeker ook voor de deelnemers zelf: ook zij hadden veel plezier in het werken met een grote variatie aan groen en bloemen. ''Kunnen jullie dat tegen kerst herhalen en dan met aangepast materiaal?,'' zo was de vraag. Lastig voor een ''Zomer''school, maar wie weet...
Klik op: foto's Zomerse bloemenkrans, gemaakt door verschillende aanwezigen.

 

6. Hoogheemraadschap: Ruimte voor water

Ruimte voor water ochtendgroep 001De eerste actiefoto.... (de eerste groep)

Eerst kregen de deelnemers een presentatie te zien over het mega project 'Ruimte voor water'. Daarin worden maatregelen genomen om de steeds wisselende waterhoogtes -bijvoorbeeld na zware regenval- beter te reguleren. Daarna kreeg de groep een mooi oranje vestje en ging met het (fiets)pontje over de Lek richting Vianen om te zien hoever het werk al is.
klik hier voor de foto's van de tweede groep (Jon Nellestijn)

7. Grachten vaart & stadswandeling Woerden

Romeins schipEen prachtig zonnige dag, waarop de deelnemers met mede-inschrijvers in de auto konden meerijden of met de door Arval Lease beschikbaar gestelde busjes. Na aankomst in Woerden werd eerst genoten van koffie met wat lekkers en vervolgens van de rondleiding in het Stadsmuseum. Daar werd onder meer aandacht besteed aan opgravingen, de geschiedenis van de Romeinen in ons land en de scheepvaart in en om Woerden. Een van de hoogtepunten -na de heerlijke lunch- was zonder meer de vaart met het nagebouwde Romeinse (vracht)schip over de singels van Woerden.
klik hier voor het foto-album van Willem van der Velden

klik hier voor het foto-album van Bert van Esseveld

Op 4 augustus genoot groep 2 van deze excursie die -ondanks de weersvoorspelling- gelukkig niet in het water viel, getuige de foto's.

klik hier voor de foto's van Ruud van der Velden 


8. Groepsrondleiding en Volksbuurtmuseum Utrecht
08-Volksbuurtmuseum-UtrEerst kregen we uitleg bij een diaserie over de historie van wijk C: een volksbuurt met een gemeleerde bevolking. Door de vele bedrijfjes, ambachten en winkels was de wijk grotendeels zelfvoorzienend. Na deze toelichting was er thee of koffie in de tuin van het museum. Vervolgens een rondleiding door een gedeelte van het oude wijk C, waar eigenlijk nog maar heel weinig van overeind staat. Tenslotte kon iedereen nog rond kijken in het museum, bestaande uit diverse kamers.

Klik hier voor de foto's van Jon Nellestijn

9. Schoonhoven, stad met een zilveren randje

09-Schoonhoven stadWie zilver zegt, zegt Schoonhoven. Er was veel belangstelling om aan deze excursie deel te nemen, zodat ook nu weer de groep was gesplitst. Een deel ging eerst de stadswandeling maken door het gezellige centrum, terwijl de andere groep begon met een rondleiding door het zilvermuseum en een kijkje bij dij de zilversmid. Vanzelfsprekend was er -bij De Waag- ook nu weer koffie met wat lekkers.


klik hier voor het foto-album van Bert van Esseveld.

 
10. Schilderworkshop met een Houtens thema
10-SchilderenIedere deelnemer maakte o.l.v. het kunstenaarsduo van Donkerbruinejas.nl  (Frank en Eelco) een schilderij met als thema: het Houtens landschap. Er werd weer met veel plezier geschilderd, waar de goede zorgen van Habion (koffie/thee/koek/lunch) nattuurlijk weer een groot aandeel in hadden. Uiteindelijk konden de schilderijen als puzzelstukjes aan elkaar worden gezet, zodat er één lang schilderij ontstond. Met veel creatieve inspiratie kond deze workshop worden afgesloten.

Klik hier voor de foto's van Jon Nellestijn

 

11. Het nieuwe Nationaal Militair Museum

11-NMM-koffieEerdere excurssies van de Zomerschool gingen al naar de vliegbasis Soesterberg, maar nu bevindt zich daar het nieuwe Nationaal Militair Musem. Een indrukwekkend gebouw met een prachtige collectie. Hier kregen de deelnemers onder leiding van een enthousiaste gids een kijkje in de historie van onze krijgsmacht. Met overweldigende indrukken keerden ze huiswaarts, of fietsen nog een stukje over het prachtige buitenterrein.

En dat allemaal ondanks het niet zo bijster mooie weer.
klik hier voor het foto-album van Bert van Esseveld.

 

12. Fietstocht langs agrarische bedrijven

12-Agrarisch fietsenEr werd ondanks een fikse bui net voor vertrek vanaf Markant door 46 personen gefietst naar Kaasboerderij de Ossewaard, Fruitteeltbedrijf Landrust en de Korenmolen in Werkhoven. Drie mooie bedrijven die graag willen laten zien en proeven wat zij produceren. Daarom voor iedereen zeker de moeite waard om op Molenspoor 6 en Molenspoor 2 in respectievelijk de kaaswinkel en de groente/fruitwinkel inkopen te doen.

Klik hier voor de foto's van Jon Nellestijn

 

13. Dagje uit naar Leerdam: glasblazerij en boottocht

13-Glasblazerij 000In deze toch redelijk natte zomer staat ook de 13e -hoewel geen vrijdag- toch voor veel water. Tijdens het glasblazen niet zo'n probleem, maar op weg naar de boot niet geweldig. Fons & Gerda mochten zelf proberen de resultaten van de glasblazers te evenaren. Leuk resultaat, maar niet voor de verkoop, zo stelde de gids. Dan toch maar genieten van al die andere prachtige kunststukken.13-Boottocht - 000

 

 

 

 

Gevolgd dus door een gezellige boottocht met goed verzorgde lunch en toch nog even de mogelijkheid op het bovendek te kijken. Met dank aan de Rotary Houten, die met haar jubileumbijdrage de kosten voor de deelnemers aantrekkelijk maakte.  

klik hier voor het album "Glasblazerij" van Léon van Zijl

klik hier voor het album "Boottocht" van Léon van Zijl

 

14. Bezoek Wereld Natuur Fonds en wandeling Utrechts Landschap: Bunsingroute

14-WNF-wandelingBijna vielen de monden van de deelnemers aan het het bezoek van het Wereld Natuur Fonds in Zeist open van verbazing: zo'n modern gebouw en dan toch uit 1953? Het geheim lag bij de verbouwing in 2006: het gehele gebouw gestript, een korte vleugel gesloopt en vervangen door een bijzondere entree en dan ook nog volledig duurzaam gemaakt. Naast de uitleg over de werkzaamheden van het WNF maakte dit het bezoek zeker tot een bijzondere ervaring. Ook de wandeling daarna door velden, akkers, bos en korte stukjes asfalt viel zeer in de smaak. Het Utrechts Landschap -verantwoordelijk voor deze 'Bunsingroute' liet de wandelaars volop genieten van natuur en landgoederen. Wederom een geslaagd evenement.

klik hier voor het foto-album van Léon van Zijl

klik hier voor het foto-album van Willem van der Velden

 

15. Workshop kralenketting vilten 

15-Kralen-vilten klDankzij de Meet&match van het Platform Maatschappelijk Ondernemen kon ook dit jaar een creative workshop worden gevolgd bij 't Atelier in wijkcentrum Schoneveld. Deze keer werden ern ketting gemaakt van gevilte kralen: een techniek die best wat vaardigheid vroeg, maar die alle deelnemers toch al snel in de vingers kregen. Met zeer fraaie resultaten.

klik hier voor foto's van Ingrid Ahlrichs.

 

16. Fietstocht Kromme-Rijnstreek

16-Fietsen Kromme-RijnOnder het genot van koffie met gebak kregen de deelnemers eerst een korte toelichting van Otto Wttewaal over de historie van Wickenburgh. Na het bekijken van opgegraven huisraad, een blik in de oude duiventoren en een wandelinmg over het landgoed was het tijd voor de eerste fietskilomters: naar Rijsenburg. Ook daar een korte historische teolichting, om vervolgens op de pedalen te gaan naar De Bijenakker in Odijk. Na de lunch vertelde Henk vol passie over hun bedrijf. De laatste etappe voerde terug naar Houten.

klik hier voor het album van Léon van Zijl

 

17. Archeologiezolder: tentoonstelling 'Merovingen'.

De Romeinen in ons land: dat kennen we nog wel van school. Dat daarna de Merovingen hier waren? Dat zullen niet zoveel mensen weten. Hun belang en invloed is ook eeuwenlang onderschat, maar zij droegen zeker wel bij aan een welvarende periode van ca 400-750 na Chr. Dat blijkt onder meer uit de vele vondsten in onze regio van gouden voorwerpen. Maar het was ook te zien aan kleding, allerlei accessoires, landbouw en veeteelt. Een heel interessante periode, dus. 

 

binnenkort volgen de foto's

 

18. Drink- en rioolwaterzuivering

18-WaterzuiveringWater uit de kraan: dat lijkt logisch. Maar hoe krijgen we zulk schoon water en wat gebeurt er met het vuile water? Dat konden de deelnemers aan deze excurise ontdekken door een kijkje achter de schermen bij zowel de drinkwaterzuivering als de rioolwaterzuivering in Tull en 't Waal. Met als tussendoortje de lunch bij Theetuin 't Waalse Erf en voor de dorstigen: water van de zuiverste soort.

klik hier voor de foto's van Fons Gerritsen

 

19. Wandeltocht Eiland van Schalkwijk 

19-SchalkwijkOp deze warme dag genoten de deelnemrs van wat Schalkwijk en Tull en 't Waal aan natuurschoon en historie in huis hebben. Via ondermeer het bnieuwe klompenpad en over de vlonder van het verdronken land kwamen ze bij Fort Werk aan de Korte Uitweg. Daar werd de lunch gebruikt, een rondleiding gev olgd en ten slotte weer terug gelopen via de Gedekte Weg.

klik hier voor het album van Willem van der Velden

 

20. Bezoek Utrechts archief & DOMunder

20-Utr Archief DOMunderHet jaar 1674 staat nog steeds in het geheugen gegrift van de Utrechters. Door een zware storm sneuvelde een deel van het middenschip van de Domkerk. Wonderlijk genoeg werd de prachtige toren gespaard. Nu zijn er plannen om het verwoeste deel te herbouwen, maar in ieder geval is er DOMunder al het nodige te zien: hoie het is geweest. De deelnemers aan deze excurisie namen ook een kijkje bij het Utrechts Archief, dat veel documenten en andere zaken uit vroeger tijden voor het nageslacht bewaard. 

klik hier voor het foto-album van Fons Gerritsen

 

21. Voordracht poëzie & muziek van Heinrich Heine

Nog geen foto's beschikbaar

 

22. Rondleiding op 't Fort-bij-Vechten

22-Fort-bij-VechtenHet nabij Houten gelegen Fort-bij-Vechten krijgt een prominente rol als Waterliniemuseum. In oktober wordt het officieel geopend, maar de deelnemers van de Zomerschool konden alvast een goede indruk krijgen hoe het er gaat uitzien. Achter de imposante entree -een doorgesneden dijkomwalling- kon ook bij de al lang bestaande gebouwen van dit fort een interesaante kijkje achter de schermen worden gegeven van dit onderdeel van de Hollandse Waterlinie.

klik hier voor het foto-album van Bert van Esseveld

klik hier voor het foto-album van Jan Ouwens 

 

23. Bezoek Park & Huis Doorn

Huis Doorn klBij zo'n rondleiding is de gids de spil van het succes: dat bleek ook maar weer eens bij dit bezoek. De drie groepen waren niet zo groot, dus dat geeft altijd aanleiding tot extra enthousiasme bij de gidsen. Er werd volop genoten van de verhalen over keizer Wilhelm II. Daarnaast was er de prachtige rozentuin, het mausoleum en het paviljoen Nederland. Allemaal ingrediënten voor een geslaagde activiteit. 

klik hier  voor het foto-album van Willem van der Velden.

 

24. Seizoensafsluiting met filmvoorstelling en gezellig samenzijn

In zijn slotwoord bedankt vice-voorzitter Léon van Zijl op de eerste plaats iedereen die dit zevende seizoen heeft deelgenomen aaneen of meer van de 25 activiteiten. Daarnaast bedankt hij de sponsoren die dit mede mogelijk hebben gemaakt en de 'fotografen' die het mogelijk maakten dat deelnemrs nog even kunnen nagenieten. Daarna: tijd voor de komische film: Bon Dieu.

Al na enkele minuten zijn de lachsalvo's niet van de lucht, zo blijkt. Een prachtige film die inderdaad als voorspeld boeit van het begin tot eind.  
Op zijn verzoek kreeg ook wethouder Jocko Rensen ten slotte de gelegenheid enige behartigenswaardige woorden te richten tot 'de zaal' en vooral de vrijwilligers van de Senioren Zomerschool Houten. Met een welgemeend -en vooral ook lekker- Merci / bedankt werd de waardering voor de inzet overgebracht. Daarna kon iedereen nog even nagenieten in de foyer of buiten in de zon: met een hapje en een drankje terugkijkend op wederom een geslaagd seizoen.

klik hier voor het foto-album van Léon van Zijl

 

Excursie in 2015 gemist? In 2016 zijn er nieuwe kansen!

19. Wandeltocht Eiland van Schalkwijk 

19-SchalkwijkOp deze