Foto's van de activiteiten in 2014

Deelnemers aan een excursie in 2014, maar ook andere belangstellenden, kunnen op deze pagina's bekijken 'hoe het was'. Anderen vinden er wellicht inspiratie in om op een activiteit -mits die wordt herhaald- voor 2015 in te schrijven.

Niet vergeten: na het bekijken van een album de muis naar rechtsboven schuiven: Tabblad sluiten en u komt terug op deze pagina!

Veel kijkplezier.

 
1. Kijkje achter de schermen bij gemeente en bibliotheek
Excursie-1 GB 005

De openingsactiviteit van 2014 op maandag 21 juli was meteen een nieuwe: achter de schermen kijken hoe de gemeente en de bibliotheek als organisatie tewerk gaan. Zoals vaker bij grote belangstelling voor een activiteit werden de deelnemers in twee groepen gesplitst, zodat we niemand teleur hoefden te stellen. In het gemeentehuis gaf griffier Baccara uitleg over het werk van de gemeenteraad en de invloed van burgers bij actuele zaken als het woonproject op de Bogermanlocatie.  

Excursie-1 GB 008Bij de bibliotheek gingen medewerkers in op alles waar een lenerspas toegang toe biedt. Aan de hand van een presentatie werd de veranderde werkwijze van de bibliotheek toegelicht en werden de nieuwe mogelijkheden van het digitale tijdperk toegelicht.

 

 klik hier voor de foto's van Léon van Zijl

 klik hier voor het album van Willem van der Velden

 

3.  Excursie naar het KNMI  knmi-gebouw

Dit jaar was er evenals eerdere jaren weer een excursie naar het KNMI. Helaas konden we geen oplating meer bijwonen van de weerballon, want dat wordt nog maar eenmaal per dag rond 00.00 uur GMT gedaan.

Toch was er nog genoeg te zien: het museum, het seismologisch paviljoen, het waarneemterrein met de vele instrumenten, een heerlijke lunch en uitleg over de totstandkoming van het weerbericht, weeralarmen etc....

Klik hier voor de foto's van Jon Nellestijn

kerktoren1-kl5. Schilderworkshop: Houten in de zomer

Op maandag 28 juli werd deze zeer geslaagde workshop gehouden. Met totaal 26 inschrijvingen werden er o.l.v. de kunstenaars Frank Donkers en Eelke Bruinzeel van 'www.donkerbruinejas.nl' 27 schilderijtjes gemaakt. de kunstenaars voegden deze op een speciale manier samen, zodat er 3 kunstwerken zijn ontstaan. Deze waren tot 30 augustus te bewonderen in Markant en hangen nu in de foyer van Theater AandeSlinger.

De ontvangst bij Habion  was weer perfect, evenals de koffie met koek en de heerlijke broodjes voor de lunch.

Klik hier om de drie kunstwerken en enkele foto's te bekijken.

 

6. Grachtenvaart Amersfoort en bezoek Oudemannenhuis

Amfrft bootOnder leiding van een gids maakten de deelnemers in twee groepen een grachtenvaart om de stad Amersfoort eens van een andere kant te bekijken. Veel bekende en wat minder bekende monumenten gleden langs, terwijl de fluisterboot over het water voer. Na een koffie-/theepauze werd een bezoek gebracht aan de Mannenzaal van het Sint Peters- en Bloklands Gasthuis. Daar deden vrijwilligers -gestoken in kleding van weleer- oude tijden herleven: een boeiend bezoek.

 

Klik hier voor de foto's van de grachtenvaart, gemaakt door G. van Esseveld

Klik hier voor de foto's van het Oudemannenhuis, gemaakt door G. van Esseveld

 

7. Bezoek sterrenwacht Sonnenborghsonnenborg1-kl

Na het succes van vorig jaar werd het bezoek aan Sterrenwacht Sonnenborg herhaald. Tijdens dit bezoek kregen de deelnemers in de collegebanken van de voormalige faculteit sterrenkunde een lezing over ons Zonnestelsel. Vervolgens werd de sterrenwacht bekeken, inclusief de zonnekijkers die hier staan opgesteld.

Klik hier voor de foto's van Corrie van Leusden

 

8. Dagtocht op en langs de Lek met 'Het Utrechts Landschap'
de Blauwe Bever klDeze keer was de jaarlijkse dagtocht met boottochtje een zeer geslaagde tocht met de 'Blauwe Bever' over de Lek van Wijk bij Duurstede naar Everdingen en weer terug, gekoppeld aan een rondleiding op de Bosscherwaarden. De vrijwilligers van het Utrechts Landschap vertelden veel wetenswaardig- heden over de steenfabriek, maar ook over de Lek en zijn uiterwaarden.

Klik hier voor de foto's van Jon Nellesteijn

Klik hier voor het album van Willem van der Velden

 

9. Wandeltocht Eiland van Schalkwijk

Eiland Schalkwk 021Een zeer afwisselend dagprogramma: startend met een kijkje bij het Streektransferium Linielanding, koffie-met-taart bij theetuin 'Het Waalse Erf' en een bezoek -met interessante uitleg- aan het kerkje van Tull. Vervolgens via de imker naar Fort Werk aan de Waalse Wetering, waar de deelnemers hun lunch -uit een stikkebuultje- konden nuttigen. Hier lichtte de fortwachter de functie van de Hollandse Waterlinie toe. Het middagprogramma bevatte een natuurwandeling, via het Elpad en het splinternieuwe plankier door het verdronken bos dwars door de weilanden, over hekjes, terug naar het startpunt. Met zeer tevreden reacties van de deelnemers en leuke foto's.

 

klik hier voor de foto's van Léon van Zijl

Klik hier voor het album van Willem van der Velden

 

10. Museumwerf Vreeswijk

VreeswijkEen excursie die al eens eerder op het Zomerschoolprogramma stond en waar nog steeds veel vraag naar was: fietstocht naar de Werf van Vreeswijk. Ooit was Vreeswijk eeuwenlang het bruisende middelpunt van de binnenvaart (zand- en grindhandel) en waren er veel werfactiviteiten. Deelnemers kregen nu een interessante rondleiding door de historie van de werf, maar zagen ook dat er nog steeds oude, met name historische schepen worden opgeknapt.

 

klik hier voor de foto's van G. van Esseveld

 

11. Terra Sigillata: Romeins aardewerk in het Oude Station

 

Oude stationBij veel opgravingen in en rond Houten is luxe Romeins aardewerk gevonden. Dit terra sigillata werd veelvuldig gebruikt voor heel veel gebruiks- maar ook siervoorwerpen. Borden, schalen, kommetjes: vaak was er een rijke versiering op te vinden. Medewerkers van de archeologische werkgroep Leen de Keijzer uit Houten gaven een boeiende toelichting op het proces van vervaardiging tot eindproduct.

 

klik hier voor de foto's van Peter Peters en Léon van Zijl

 

14.  Rondleiding Academiegebouw en Paushuize Utrecht
Paushuize
Twee historische gebouwen in Utrecht waren deze keer het doel van een bezoek. In het Academiegebouw vinden nog dagelijks diverse universitaire activiteiten plaats, onder meer het uitreiken van een bull. De aula dateert uit de 15e eeuw. Het Paushuize is ooit gebouwd als onderkomen voor de enige paus die Nederland voortbracht: Adrianus VI. Helaas heeft hij door zijn vroegtijdig overlijden zelf het gebouw nooit af gezien. Tegenwoordig vinden er onder meer officiële ontvangsten plaats. Het gebouw is in 2010/11 volledig gerestaureerd en zo voor volgende generaties behouden.


klik hier voor de foto's van Peter Peters en Hans Siebrasse

 

15. Tabaksteeltmuseum en Tabaksbladroute

AmerongenEeuwenlang hielden inwoners van Amerongen en omgeving zich bezig met de tabaksteelt. Nu is er nog slechts een museum, waar de historie levend wordt gehouden. Deelnemers konden in de antieke droogschuur zien hoe de tabak van het tabaksveld wordt gedroogd en verwerkt. Afsluitend volgden zij de informatieve Tabaksbladroute door Amerongen.

 

klik hier voor de foto's van Hans Siebrasse

Klik hier voor het album van Willem van der Velden

 

16. Poezie en muziek - liederen van Goethe
GoetheMichiel Hagdorn hoorde vorige jaar zulke leuke verhalen van zijn in Houten wonende moeder over de Zomerschool, dat hij aanbood zelf een activiteit te verzorgen. Hij weet veel van klassieke muziek en literatuur en hield,  in Zalencentrum De Engel in het Oude Dorp, een voordracht over één van de meest geliefde Duitse dichters: Johann Wolfgang von Goethe. Op deze middag werden de meest beroemde liederen beluisterd en uitgelegd voor een zeer enthousiast gehoor.

klik hier voor de foto's van Jan van der Werf

 

17. Bezoek Operationeel Controle Centrum Rail

OCCRHet landelijk controlecentrum voor het spoorwegnet bood de deelnemers een interessant kijkje 'achter de schermen' van het spoor. Vierentwintig per dag en zeven dagen per week werken de gebruikers van het spoor samen om de afhandeling van incidenten en calamiteiten in het spoorverkeer zo snel mogelijk op te lossen. Door het nieuwe simulatiespel -waarbij de deelnemers werd gevraagd oplossingen aan te dragen na een calamitiet op de lijn tussen Utrecht en Geldermalsen- werd het werk van deze 400 medewerkers nog begrijpelijker.

 

klik hier voor de foto's van Peter Peters en Peter Regtuijt

 

18. Fietsen van verleden naar heden

Fietsen introTijdens een fietstocht in de omgeving van Houten doken de deelnemers -dankzij de uitleg van eigenaar Otto Wttewaal eerst in de geschiedenis van landgoed Wickenburgh en die van de familie. Daarna werd er naar Beverweerd gefietst en vervolgens werd de lunch gebruikt bij Transportbedrijf De Rooy. Daar werd uitleg gegeven over de activiteiten van dit veelzijdige bedrijf. Na een korte stop bij het voormalig Schoutenhuis van Schonauwen werd het startpunt weer bereikt: cultuurhuis Schoneveld.

 

klik hier voor de foto's van Léon van Zijl

 

19. Utrechts Archief

Archief Utr startNaast een onderzoeksruimte waar bezoekers naar hartenlust kunnen speuren in archiefstukken -bijvoorbeeld voor huizenonderzoek of familiegeschiedenis- heeft het Utrechts Archief sinds twee jaar de beschikking over een -gratis toegankelijke- presentatieruimte. Deze is gehuisvest in de gebouwen van de voormalige Paulusabdij aan de Hamburgerstraat. De geschiedenis - niet alleen over de stad, maar van de hele provincie Utrecht- ligt er dus voor het oprapen, zo ervoeren de deelnemers aan deze excursie.

 

klik hier voor de foto's van G. van Esseveld

 

20. Drinkwaterzuivering
Drinkwaterzuivering 001Na een interessante excursie vorig jaar naar de Afvalwaterzuivering, gingen de deelnemers dit jaar een kijkje nemen bij de bron: schoon en gezond drinkwater. Is het wel zo vanzelfsprekend dat dit zomaar uit de kraan stroomt? Wie veel reist, weet dat dit lang niet altijd het geval is. Bij Vitens in Tull en 't Waal legden medewerkers uit wat daar allemaal voor nodig is.

 

 Klik hier voor het album van Willem van der Velden

 

21. Botanische tuinen Utrecht
Bota-tuin 002Dit jaar vieren de tuinen -onderdeel van de Universiteit van Utrecht- hun 375-jarig bestaan. Alle reden voor de Zomerschool een bezoek opnieuw op het programma te zetten. Rond het 19e eeuwse fort bekeken de deelnemers de prachtige rotstuin, de systeemtuin, de (sub)tropische collecties in het kassencomplex en de thematuin, in gezelschap van de Houtense wethouder Jocko Rensen. Hij wilde namelijk wel eens zelf ervaren wat de Zomerschool is en doet. Vooral de vlindertuin sprak erg aan.

 

Klik hier voor de foto's van Hans Siebrasse

klik hier voor de foto's van Peter Peters

 

22. Missionaris in Afrika

MissionarisHet Lucashuis bood een gastvrij onderdak aan Toon van Buren. Schalkwijk is voor hem een bekende plek waar hij met de deelnemers zijn levensverhaal deelde. Een boeiende geschiedenis van deze man, die onder meer werkzaam was als missionaris in Congo. Tevens was hij jarenlang pastor bij de Willem Arntzhoeve en leidt hij onder meer Zen-meditaties in het Werkhovense Samaya.

 

Klik hier voor de foto's van Peter Peters

 

24. Afsluitende filmvoorstelling

Film zaal'Aangrijpend'. Met die omschrijving viel voor het merendeel van de ruim honderd bezoekers de film 'De Hulp' (...in de huishouding) het beste te omschrijven. Een jonge, blanke journaliste ziet het als haar opdracht een boek te schrijven over de 'werkervaringen' van zwarte hulpen, die tot taak hebben het leven van blanken te ondersteunen en hun kinderen op te voeden. Vooral de schrille, vaak emotionele contrasten tussen blank en zwart en de houding ten opzichte van het zwarte personeel maakten deze middag indruk.

Film startVoorzitter Jan van der Werf bedankte iedereen voor de aanwezigheid, de vrijwilligers van de werkgroep voor hun inzet en besteedde speciale aandacht aan de vier werkgroepleden die hebben besloten hun vrije tijd op een andere manier te vullen.
Gastvrij ontvangen door vrijwilligers van het theater werd dit weer een fantastische afsluiting van het seizoen 2014 van de senioren Zomerschool. Met een hapje en een drankje werd in de foyer nog gezellig nagepraat en ontstonden de eerste ideeën voor het volgende seizoen al weer.  

 

Klik hier voor de foto's van Léon van Zijl

 

Excursie in 2014 gemist? In 2015 zijn er nieuwe kansen!